RewriteEngine On RewriteCond %{HTTPS} !=on [NC] RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} !https RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
U bevindt zich hier: Startpagina // Nieuws en activiteiten

Deelname aan J.C.Bloemlezing in Zutphen

De gerestaureerde Stoomwasserij De IJsselstroom

Zaterdag 18 juni deelname aan de 'J.C.Bloemlezing' in Zutphen

Op uitnodiging van "Stelletje Druktemakers" was Laurens Hoevenaren een van de voorlezers.

In 2016 is het 50 jaar geleden dat de dichter J.C. Bloem (1887-1966) overleed. Om dat te gedenken organiseerde Stelletje Druktemakers i.s.m. De IJsselstroom, een voormalige stoomwasserij in Zutphen, op zaterdagmiddag 18 juni 2016 een Bloemlezing: vijftig voorlezers brachten ieder één van zijn gedichten ten gehore.
De presentatie was in handen van Tim Pardijs en Ester van Dam. De middag werd geopend door de directeur van het Letterkundig Museum, Aad Meinderts.

Onder de voorlezers waren onder anderen:
H.C. ten Berge (schrijver, dichter, essayist en o.a. winnaar van de P.C. Hooftprijs), Hans Dagelet (acteur, schrijver, kunstenaar), Arend Jan Heerma van Voss (o.a. acteur, journalist, voormalig voorzitter VPRO), Wim Noordhoek (radiomaker, journalist en auteur).

Het evenement werd geopend door de directeur van het Letterkundig Museum, Aad Meinderts
Een van de voorlezers was acteur, schrijver en kunstenaar, Hans Dagelet
Ook radiomaker, journalist en auteur Wim Noordhoek las een gedicht voor
Evenals Arend Jan Heerma van Voss, o.a. acteur, journalist en voormalig voorzitter van de VPRO
H.C. ten Berge schrijver, dichter, essayist en o.a. winnaar van de P.C. Hooftprijs declameerde eveneens een gedicht

De dichter J.C.Bloem

Jacques Bloem in zijn werkkamer in 1933

Foto: Fotograaf onbekend

"Alles is veel, voor wie niet veel verwacht"

Bloems werk is doordrongen van verlangen naar een ideaal verleden dat nooit als zodanig bestaan heeft. Door het werkelijke leven ontgoocheld, wist hij tevens dat zijn verlangen nimmer bevredigd kan worden: noch door zoekend te zwerven, noch door de liefde, noch door zich terug te trekken uit de wereld. Slechts zijn dichterschap bood een weg tot omgang met dit verlangen.

Op latere leeftijd nam het besef van ontgoocheling toe en speelde berusting in het noodlot een allengs grotere rol. Ook de dood speelt in zijn rijpere werk een grote rol. Toch bevat zijn werk ook gedichten waarin sprake is van innerlijke rust, juist bij het aanschouwen van zaken die in eerste instantie treurigheid zouden kunnen opwekken, zoals het inktzwarte water van een kanaal, of 'grauwe, stedelijke wegen'.

Bloems esthetisch hoogstaande poëzie is doordesemd van het besef dat wij op deze wereld zijn gezet om te sterven.

Grafzerk van de dichter J.C.Bloem

Foto: Gouwenaar